Vaunukuivurikampanjaan valittu Erno Suomela: “Tämä pelastaa tulevan syksyn”

Huhtikuussa vastaanotimme lähes sata hakemusta kampanjaan, jossa tarjoamme vaunukuivurin ilmaiseksi käyttöön tulevalle kaudelle yhdelle sitä tarvitsevalle.

Vastaanottamistamme hakemuksista ilmeni, että suomalainen maatalous on suurien haasteiden edessä ja viljelijät kovassa työpaineessa. Toivottavasti koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne palauttaa suomalaiselle maataloustuotannolle sen arvostuksen, joka sille kuuluu. Kaikista hakemuksista näkyi todellinen tarve ja mielenkiinto tuotteitamme kohtaan. Tehtävämme oli vaikea, mutta tietyin kriteerein valitsimme yhden tilan voittajaksi.

Olemme lähettäneet kaikille hakemuksen lähettäneille sähköpostia. Jos viesti ei ole tullut perille, otathan meihin yhteyttä!

 


 

Kampanjaan valittiin 34-vuotiaan Erno Suomelan tila Liedosta. Suomelan tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2015, jolloin Erno aloitti tilan pidon ja kehittämisen. Tähän asti on panostettu voimakkaasti maan kasvukuntoon, kasvivalikoimaan ja viljelymenetelmiin. Tila on yksi sadasta Carbon Action-hiilipilottitilasta ja vuonna 2018 tilalla aloitettiin mehiläistarhaus.

Tänä keväänä hieman yllättäen Suomelalle tarjoutui tilaisuus viljelyalan kasvattamiseen ja se kasvoikin kerralla noin 50%. Kyseessä on näin lyhyellä aikataululla melkoinen ponnistus, kun tilan muut koneet ja kalusto venyvät juuri ja juuri tähän. Kun Suomela huomasi huhtikuussa ilmoituksen Arskametallin kampanjasta, hän kirjoitti hakemuksen.

“Eräänä aamupäivänä toukokuun alussa Arskametallin toimitusjohtaja Janne Käkönen soitti ja kyseli lisää tilanteestani. Oli hieman kiirus päivä siinä kylvövalmisteluita tehdessä, mutta vastasin parhaani mukaan ja Janne kertoi, että hän tekee päätöksen vielä saman päivän aikana. Iltapäivällä olin hallilla remonttihommissa ja tuumin, että tuskimpa natsas, kun rupee menee jo ehtoon puolelle eikä mitään ole kuulunut. Jatkoin siinä sitten hommia, kunnes puhelin taas pärähti ja sieltähän se ilouutinen sitten tuli.”

 

Arskametallin tarjoama 21,9m3 tehokas SW-vaunukuivuri onkin kovasti toivottu ja tarvittu apu tulevan kuivauskauden akuuttiin tarpeeseen. Tilalla on ennestään 75hl kuivuri 60-luvulta sekä 120hl 70-luvulta. Pienet kuivurit ovat selvinneet syksyn koettelemuksista tähän asti rimaa hipoen, mutta kapasiteetin lisäyksestä ne eivät olisi enää selvinneet. Nyt Arska-vaunukuivurin avulla syksyn sato saadaan kuivattua omalla tilalla.

Ilmoituksen saatuaan Suomelalla alkoi kuumeinen mietintä kuivurin sijoituspaikasta. Paikka löytynee kuvassa näkyvän vanhan kuivaamorakennuksen viereltä, jolloin voidaan hyödyntää rakennuksen sisällä olevia siilostoja.

Tilan tulevaisuudennäkymistä Suomela ei uskalla maalata vielä kovin valmista kuvaa. Kehityssuunta on kuitenkin selvä.

“Edetään päivä kerrallaan luonnon ja säiden armoilla jatketaan puhtaan, kotimaisen ruoan tuotantoa. Kokeillaan, tutkitaan ja opitaan, kohti uudistavampaa, regeneratiivistä viljelyä. Tätä kautta pyritään lisäämään viljelymaan tuottavuutta, lisäämään ympäristön monimuotoisuutta sekä maatalouden mahdollisuuksia sopeutua ympäristön ja yhteiskunnan muutoksiin. Samalla vähennetään viljelyn päästöjä kuitenkaan sadosta tai sen laadusta tinkimättä.”