Jorma Käkönen 1944 – 2016

Arskametalli Oy:n perustajan Arvo Käkösen poika, yrityksen toinen jatkaja Jorma Käkönen nukkui rauhallisesti pois kotonaan Somerolla sunnuntai-aamuna 14.8.2016 vaimonsa ja lastensa ympäröimänä, vakavan sairauden uuvuttamana.


Arvo Jorma Käkönen syntyi Karjalan Vuokselassa 28.2.1944, mutta oli niin nuori sieltä lähtiessä, ettei omakohtaisia muistoja Karjalasta ollut. Hän vietti nuoruutensa Tammelan Riihivalkamassa, jossa hänen isänsä Arvo aloitti kuivurinvalmistuksen.

Kun Arvo muutti yrityksensä kanssa Somerniemelle vuonna 1964, hän luovutti maatilansa Jormalle. Samana vuonna Jorma tapasi vaimonsa Eilan (s. 1944, os. Ruokonen). Eila oli syntynyt Somerolla, mutta asui tuolloin Forssassa. Naimisiin he menivät vuonna 1964. He perustivat perheen ja heille siunaantuikin neljä lasta, 11 lastenlasta ja yksi lapsenlapsenlapsi. Lapsenlapsilleen Jorma oli karjalaisittain ”Äijä”.

Jorma jatkoi maanviljelyä vielä neljä vuotta ennen siirtymistään isänsä yritykseen. Jormasta tuli monitoimimies joka suunnitteli, toimi työnjohtajana, markkinoi ja hoiti konttorityöt. Jorma, Eila ja heidän lapsensa Jari (s. 1966) ja Minna (nyk. Kauppinen, s. 1968) muuttivat tuolloin Somerniemelle Jorman vanhempien luokse.

Perhe muutti Somerniemen tehtaan tuhoisan tulipalon jälkeen Salon, Salkolan, Perniön ja Someron kautta Forssaan. Kun kaksoset Janne (s. 1978) ja Anne (nyk. Güzel, s. 1978) ilmoittivat tulostaan, perhe muutti pysyvästi Somerolle.

Yrittäjäperheen aika kului työnteossa. Yhteisenä harrastuksena koko perheellä oli urheilu ja liikuntakipinä siirtyi myös lapsiin. Vapaa-aikana perhe matkusti kotimaassa asuntovaunulla. Ulkomaille matkustettiin myös, mm. Kreikkaan, Espanjaan ja Yhdysvaltoihin. Espanjasta Jorma ja Eila ostivatkin oman asunnon vuonna 2000.

Jorma jäi eläkkeelle tammikuussa vuonna 2010. Hän jäi vielä yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi ja neuvotteli nuoren johdon kanssa päivänpolttavista kysymyksistä. Vähitellen hän kuitenkin vetäytyi talvenviettoon Espanjan lämpöön ja vietti mielellään kesäpäivänsä kotonaan Somerolla ja mökillä Jakkulassa.

Jormalla oli suuri luonne. Hän oli yrittäjä, sisukas, omaperäinen, päättäväinen ja läheisistään huolehtiva. Kiitos Äijä, olet muistoissamme aina.