Asiantuntijapodcast kaikille viljelijöille

Graincast-podcastissa kuullaan asiantuntijoiden kokemuksia, vinkkejä ja ohjeita viljankäsittelyyn liittyen. Perehdymme jaksoissa mm. viljankuivurien eri lämmitysmuotoihin, niiden turvallisuuteen ja erilaisiin viljelytapoihin.

Voit kuunnella podcastia helposti esimerkiksi Spotifyssa, Youtubessa ja kaikissa suosituimmissa podcast-alustoissa.

 


 

Kuuntele jaksoja

Jakso 10: Kasviensuojelu

Ensimmäisen kauden viimeisessä Graincast-jaksossa perehdymme kasviensuojeluun. Miten peltokasvit saataisiin kestämään paremmin erilaisia tauteja? Voisiko apu löytyä biopohjaisista valmisteista tai sinisestä valosta? Näistä asioista kertomassa Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Marja Jalli. Jakso on julkaistu 8.9.2021.

Artikkeli Spotify Youtube  

Jakso 9: Hiilensidonta

Maatalous kohtaa välittömimmin kaikista toimialoista ilmastonmuutoksesta koituvat edut sekä haitat. Mikä merkitys maaperän hiilivaraston kasvattamisella voisi olla ilmastoon ja kuinka viljelijä tästä voisi hyötyä? Aiheesta keskustelemassa Graincastissa Heikki Ajosenpää ProAgriasta. Jakso on julkaistu 25.8.2021.

Artikkeli Spotify Youtube  

Jakso 8: Viljelijöiden edunvalvonta

Kahdeksannessa jaksossa keskustelemme viljelijöiden edunvalvonnasta Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton eli MTK:n edustajan Ari-Pekka Kirjosen kanssa. Mistä MTK:n jäsenmaksut koostuvat, mikä on järjestön suurin haaste tällä hetkellä, miten viljan hintaa saataisiin nostettua? Muun muassa näihin kysymyksiin saamme vastauksen jaksossa. Jakso on julkaistu 11.8.2021.

Artikkeli Spotify Youtube  

Jakso 7: Maatalouden investointituet

Tässä Graincast-jaksossa aiheenamme on maatalouden investointituet. Kuka on oikeutettu tukeen, miten hakuprosessi toimii ja voiko hankkeen aloittaa tukipäätöstä odotellessa? Vieraana jaksossa Antti Jaatinen Varsinais-Suomen ELY-keskukselta. Jakso on julkaistu 28.7.2021.

Artikkeli Spotify Youtube  

Jakso 6: Maatilavakuutukset

Graincast-podcastin kuudennessa jaksossa keskustelimme maatilavakuutuksista, riskeistä ja vakuutusyhtiön käytännöistä Lähitapiolan riskienhallinta-asiantuntijan Jouni Savolaisen kanssa. Jakso on julkaistu 14.7.2021.

Artikkeli Spotify Youtube  

Jakso 5: Kuivureiden paloturvallisuus

Graincastin viidennessä jaksossa keskustellaan palotarkastaja Jaripetri Kinnusen kanssa erittäin tärkeästä aiheesta, eli viljankuivaamoiden paloturvallisuudesta. Kysymme myös pelastuslain parin vuoden takaisen muutoksen tuomista uusista säädöksistä kuivuriuunin nuohouksen suhteen. Jakso on julkaistu 30.6.2021.

Artikkeli Spotify Youtube  

Jakso 4: Kuivuriautomatiikka

Graincastissa pureudumme kuivuriautomatiikkaan ja miltä tulevaisuus sen saralla näyttää. Aiheesta keskustelemassa teollisuuden erikoiskonevalmistaja Metecno Oy:n toimitusjohtaja Matti Metsähonkala, joka esittelee myös heidän valmistamansa modulaarisen kuivuriohjauksen mahdollisuuksia. Jakso on julkaistu 16.6.2021.

Artikkeli Spotify Youtube  

Jakso 3: Kaksoiskuivaus

Graincastin kolmannessa jaksossa keskustelemme kaksoiskuivauksesta, jossa vilja kuivuu toisessa kuivurissa samalla, kun toinen jäähdyttää, tyhjentää ja täyttyy. Jaksossa vieraana viljelijät Juha-Pekka Vaha ja Tero Mattila, jotka hyödyntävät kaksoiskuivausperiaatetta osakeyhtiömuotoisena JT-Nisu Oy:n kautta. Jakso on julkaistu 2.6.2021.

Artikkeli Spotify Youtube  

Jakso 2: Bioenergia kuivurin lämmönlähteenä

Graincastissa jatketaan kuivurien lämmönlähteiden parissa, kun toisessa jaksossa perehdymme biopolttoaineisiin. Ympäristöystävällisillä ja taloudellisilla biojärjestelmillä voidaan polttaa esimerkiksi puuhaketta omasta metsästä kuivurin lämmittämiseen. Jakson vieraana biolämpöratkaisujen valmistaja AlfaFlamen edustaja Ari Inkivaara kertomassa biopolttoaineiden hyödyistä sekä yrityksen tarjoamista tuotteista. Jakso on julkaistu 19.5.2021.

Artikkeli Spotify Youtube  

Jakso 1: Kaasu kuivurin lämmönlähteenä

Kaasu yleistyy maatalouden laitteissa kiihtyvällä tahdilla sen tehokkuuden ja hyötysuhteen vuoksi. Kaasu ei tuota palaessaan lainkaan haitallisia päästöjä, vaan palamistuotteena on vain vettä ja hiilidioksidia. Jakson vieraina viljelijä Pekka Heininen jakaa kokemuksiaan kaasupolttimen käytöstä ja säiliönestekaasun toimittaja Kosan Gas Finlandin edustaja Lasse Kaitasalo kertoo kaasun hyödyistä. Jakso on julkaistu 5.5.2021.

Artikkeli Spotify Youtube

 


 

Graincastin ensimmäisen kauden jaksot on äänitetty Salossa Raja-Audiossa keväällä 2021. Kysymyksiä, palautetta, ideoita: posti@arskametalli.fi

Jaksojen editointi: Kari Laaksonen / Raja-Audio
Tunnusmusiikki: Teemu Tavén
Juontaja: Jenni Käkönen / Arskametalli Oy
Tuottaja: Arskametalli Oy