Graincast, jakso 4: Kuivuriautomatiikka

Graincastissa pureudumme kuivuriautomatiikkaan ja miltä tulevaisuus sen saralla näyttää. Aiheesta keskustelemassa teollisuuden erikoiskonevalmistaja Metecno Oy:n toimitusjohtaja Matti Metsähonkala, joka esittelee myös heidän valmistamansa modulaarisen kuivuriohjauksen mahdollisuuksia.

Kaikki Graincast-jaksot Arska-ohjausjärjestelmät

 


Spotify

Youtube

 


 

Kertoisitko hieman itsestäsi ja siitä mitä teette Metecnolla?
Olen Matti Metsähonkala ja asun Hämeenkyrössä kolmen tyttären ja vaimon kanssa. Jos töiltä kerkeän niin harrastan syksyisin hirvieläinten metsästystä ja kesäisin golfia. Olen tosiaan Metecnon perustanut aikanaan ja nykyään toimitusjohtajana ja yrittäjänä. Tekniikka on ollut lähellä sydäntäni ihan pienestä pitäen ja sitä kautta päädyin opiskelemaan Tampereelle insinööriksi josta valmistuin vuonna 2001. Sen jälkeen olin vieraalla suunnittelutehtävissä mutta vuonna 2008 päätin lähteä kokopäiväiseksi yrittäjäksi ja perustin Metecnon.

Yritys perustettiin palvelemaan valmistavaa suomalaista yrityskenttää ja teemme tosiaan koneita heille, robottisoluja, erikoiskoneita, sellaisia laitteita mitä ei valmiina voi mistään hankkia. Meillä on kaksi omaa tuotemerkkiä eli MeteMan ja MeteCNC. MeteCNC:llä tuotemerkillä rakennetaan numeerisesti ohjattuja koneita esimerkiksi CNC-sorveja, työstökoneita, laserhitsauskoneita. MeteMan-tuotemerkillä rakennetaan kaikkia muita koneita. Sen lisäksi rakennetaan melkein mitä tahansa automaatiota mitä asiakkaan kysyvätkään, hyvä esimerkki on tämä Arskan modulaarinen kuivuriohjaus.

Paljonko näitä kuivuriohjauksia olette toteuttaneet?
Niitä on muutamia tehty, muutamaan saneerauskohteeseen ja muutamaan uudiskohteeseen. Tämähän on suhteellisen uusi tuote, jokusen vuoden vanha.

Mitä mahdollisuuksia tämä modulaarinen ohjaus antaa?
Se antaa paljonkin mahdollisuuksia, mm. erilaisten ominaisuuksien lisääminen jälkeenpäin siihen kuivuriin, esimerkiksi jakajia, kuljettimia, siiloja. Se mahdollistaa myös sen että voidaan rakentaa lähes minkälainen kuivurikonstruktio tahansa, ilman että tulee massiivista uudelleensuunnittelua.

Kun tällaista ohjausta aletaan suunnittelemaan, niin mitä tietoja te tarvitsette?
Ihan alkuvaiheessa ei tarvita muuta tietoa kuin että onko yksi kuivuri vai kaksoiskuivuri. Kaikki muut asiat voidaan sitten lisätä jälkeenpäin. Ennen toimitusta tarvitsemme tiedot kappalemääristä, eli paljonko on jakajia, kuljettimia, siiloja jne. Siinä vaiheessa vielä ei tarvita edes tietoa siitä että miten ne sijoittuvat, koska lopullinen konfiguraatio tehdään asennuksen jälkeen käyttöönoton yhteydessä.

Jos tulevaisuudessa siihen järjestelmään halutaan lisätä laitteita, niin kuinka helppoa se on?
Erittäin helppoa lisätä, eli systeemissä on sellainen periaate että se tarvitsee vain käyttösähkön ja ohjausväylän sieltä pääkeskukselta. Käyttösähkökin yksinkertaisimmillaan tuodaan pistotulpalla ja sitten internet-verkkokaapelilla kierretään nämä laitteet ja tehdään käyttöliittymästä konfiguraatio, eli on todella yksinkertaista.

Helpolta kuulostaa. Mitenkäs käytön helppous, eli mitä tietoja viljelijän täytyy asetella, kun lähdetään viljaerää kuivaamaan?
Viljelijä asettaa tiedon mistä laarista vilja lähtee ja mihin se lopulta päätyy, eli määrittelee viljareitin. Sitten määritellään sisääntuloilman lämpötila ja jälkijäähdytysaika. Ajan sijaan voi myös määritellä sellaisen kulmakertoimen, kuinka se jäähtyy, eli automaatio tunnistaa sitten kun jäähtymistä ei enää tapahdu ja erä on kuiva.

Tässä modulaarisessa ohjauksessa on tämä erittäin toivottu ominaisuus eli etävalvonta, niin millä eri tavoin käyttäjä pystyy valvomaan kuivurin toimintoja etäältä?
Nykyisessä järjestelmässä kuivuri lähettää tekstiviestejä erilaisista vioista, raja-arvojen saavuttamisesta ja varoituksista. Mutta suunnitteilla on kännykkäappi, millä voidaan kuivurilta kysyä erilaisia asioita, esimerkiksi missä kohtaa prosessia edetään, lämpötiloja, kuivausaikoja ja niin edelleen.

Olisiko kuivuria myös mahdollista operoida etäältä?
Tällä hetkellä se ei ole mahdollista turvallisuussyistä. Teknisesti se olisi täysin mahdollista, eli jos tuntuu siltä että sellaisen etäoperoinnin haluaisi niin se on kyllä mahdollista rakentaa, mutta se vaatii myös massiiviset turvajärjestelmät sinne kuivurille, eli sitä kautta kustannukset nousevat kyllä huimasti.

Mitä jos laitteistossa tulee jokin vika, niin pystyykö Metecno etäältä selvittämään näitä ongelmia?
Meiltä on tilausvaiheessa ja tietysti myöhemminkin mahdollista hankkia etävalvontaoptio, jolloin me pääsemme kiinni siihen järjestelmään, pystymme päivittämään ohjelmia ja tutkimaan vikoja koko järjestelmästä. Tietysti se vaatii toimivan internet-yhteyden sinne kuivurille, mobiilin tai kiinteän.

Millainen tietopankki tässä ohjauksessa on?
Siinä on paikallinen tietopankki, massamuisti, mihin kerätään erilaista prosessidataa, esimerkiksi lämpötiloja ja aikoja. Kuivauseräkohtaisesti näitä voidaan tallentaa ja käyttäjä voi myös käsin syöttää sinne tiettyjä tietoja, esimerkiksi peltolohkon nimiä, päivämääriä jne. Sitten on mahdollista esimerkiksi pilvipalvelun kautta katsella näitä tai sitten USB-tikulla talteen ja tutkia sitten koneella.

Onko näihin ohjelmistoihin varaosia hyvin saatavilla? Millainen elinkaari laitteilla on?
Nämä rakennetaan samoilla komponenteilla joilla rakennetaan ihan teollisuusautomaatiota, eli hyvin testattuja, länsimaisia komponentteja, joita on hyvin saatavilla. Takaamme että ainakin kymmenen vuoden ajan varaosia on saatavilla, mutta käytännössä se aika on vieläkin pidempi. Ei tarvitse siis pelätä että niiden takia se laitteisto olisi parin kymmenenkään vuoden päästä lopussa. On hyvä muistaa että varaosilla on aina tietyt toimitusajat, eli kuivauskaudella viljelijän kannattaa harkita, ottaako kriittisiä varaosia itselleen varastoon. Tärkeä huomio on myös se että useimmiten jonkin laitteen rikkoontuminen johtuu ukkosesta, eli ukkossuojaukset tulee olla kunnossa. Meidän keskuksessa on paikallinen ukkossuoja mutta se kannattaa porrastaa myös jakokeskuksen ja pääkeskuksen tasolle.

Kehitys kehittyy kuitenkin kovaa vauhtia, niin miten uskot kuivuriautomatiikan kehittyvän esimerkiksi seuraavan kymmenen vuoden aikana?
Uskon ettei kymmenen vuoden päästä ilman automaatiota olevia kuivureita juurikaan ole tai ainakin niitä on äärimmäisen vähän. Tilakoot kun kasvavat entisestään niin myöskin kuivureista tulee niin kompleksisia, ettei ole mieltä kenenkään ulkoa muistaa niitä viljareittejä, eli jatkossa automaatio hoitaisi nämä kaikki. Viljelijöiden aika on niin kallista että kannattaisi siellä kuivurilla valvoa, eli antaa automaation hoitaa kuivuri ja itse voi olla vaikka puimurin hytissä.