Viljacast, jakso 9: Hiilensidonta

Maatalous kohtaa välittömimmin kaikista toimialoista ilmastonmuutoksesta koituvat edut sekä haitat. Mikä merkitys maaperän hiilivaraston kasvattamisella voisi olla ilmastoon ja kuinka viljelijä tästä voisi hyötyä? Aiheesta keskustelemassa Viljacastissa Heikki Ajosenpää ProAgriasta.

Kaikki Viljacast-jaksot

 


Spotify

Youtube

 


 

Kertoisitko hieman itsestäsi ja toimenkuvastasi ProAgrialla?
Olen Heikki Ajosenpää ProAgria Länsi-Suomesta. ProAgriahan on tällainen valtakunnallinen asiantuntijaorganisaatio. Toimin Turun seudulla enimmäkseen kasvinviljelytilojen kanssa, teen luomuneuvontaa, viljelysuunnittelua, tukihakuja. Sen lisäksi vähän kasvukauden vuodenkierron mukaan erilaisia asioita. Mukavaa että pääsin tänne keskustelemaan hiilensidonnasta, tämä maan kasvukunto kiinnostaa viljelijöitä yhä enemmän.

Olen käsittänyt että vaikkei suoranaisesti siirryttäisi luomutuotantoon, niin näitä vinkkejä ja käytäntöjä voi ottaa silti käyttöön?
Se on ehkä tässä parin viime vuosikymmenen ajan ollut aika selkeä suunta, ettei ole enää sellaisia raja-aitoja. Ennen oli hyvin tiukat rajat että oltiin suorakylvössä, luomussa tai muuta niin nyt viljelijät miettii että miten saisi sitä omaa tuotantoa parannettua ja kehitettyä.

Mikä merkitys hiilensidonnalla on ilmastonmuutoksessa?
Sillä on ratkaiseva merkitys. Kun fossiilisia polttoaineita on käytetty ja ilmassa on liikaa hiilidioksidia, niin kasvit on siinä oleellinen juttu. Eli ne sitovat hiiltä siihen kasvuunsa.

Mitä uudistava hiiliviljely tarkoittaa?
Se on tällainen ajatus että siinä ruoantuotannon ohella voitaisiin samalla parantaa asioita, eli muuttamalla vähän mitä tilalla tuotetaan tai sitten kun ei ole aina niin helppoa muuttaa tuotantosuuntaa, niin voitaisiin esimerkiksi lisätä niin että pelto jätettäisiin pidemmäksi aikaa vihreäksi. Jos viljanviljelyä aattelee niin joku ohra voidaan puida elokuussa, se ehkä heinäkuun lopulta jo alkaa tuleentua, niin olisi hyvä jos siellä olisi jokin aluskasvi alla joka puinnin jälkeen jäisi siihen kasvamaan ja sitomaan hiiltä. Viljelykiertoa voi myös muuttaa niin että olisi erilaisia kasveja, syysviljoja, ne sitten syksyllä ja yli talven kasvaisi, tai nurmia siihen kiertoon.

Kuinka suuri merkitys maankäytöllä on ilmastonmuutoksen ehkäisyssä?
Iso merkitys. Kolmannes näistä ilmastopäästöistä tulee maaperästä ja maankäytöstä. Mutta se on ihan luonnollista, koska siinä ne kasvit kasvavat ja sitovat sitä hiiltä. Maatalouden osuus siitä, se vaihtelee tietysti millaista viljelyä on, mutta kaikilla tiloilla voitaisiin kehittää sitä jos siihen kiinnitetään huomiota. Viljelijän ei tarvitse miettiä että tässä nyt pitäisi ryhtyä suuriin ilmastotalkoisiin, koska ne samat menetelmät lisäävät sen maan kasvukuntoa. Ne kannattaisi siis joka tapauksessa tehdä, pelto tulee helpommaksi muokata, se pidättää vettä enemmän ja kasvit saa sieltä helpommin ravinteita. Niin kyllä viljelijän kannattaa ilman muuta panostaa siihen asiaan.

Mitä hyötyjä viljelijä saa kestävästä maaperän hoidosta?
Kun ilmasto muuttuu, ja siitä on kokemuksiakin edellisiltä vuosilta että voi olla kuivuutta tai sateita eri aikoihin kuin ennen, niin mitä paremmassa kunnossa se pelto on, niin sen paremmin se sopeutuu. Liikamärkyys, että se kasvi pystyy kasvamaan tai jos on kuivuutta, niin siellä olisi vedenpidätyskykyä. Yksi ongelma tietysti tässä on, että kaikki pellot eivät välttämättä ole viljelijän hallussa vaan on paljon vuokramaita. On paljon erilaisia toimenpiteitä, osa on kalliita ja osa ihan edullisia, tai jokin tuki voi kannustaa tekemään niitä.

Voiko maanviljelyksen kääntää niin että se sitoisi enemmän hiiltä kuin päästäisi sitä?
Voi, helpostikin, ja siihen kannattaa perehtyä. Nyt on lanseerattu alkuvuodesta tällainen uudistavan viljelyn E-opisto, ja sieltä voi opiskella mitä tämä uudistava viljely on ja mitkä niistä toimenpiteistä sopisi omalle tilalle ja mistä voisi alottaa. Sosiaalisessa mediassa helpottaa se että voi katsoa eri puolelta, ihan omalta kylältä tai muualta maailmasta erilaisia oivalluksia, ja viljelijät mielellään jakavat niitä kokemuksia ja kokeilujaan ja se osaltaan nopeuttaa tällaista muutosta.

Oletko toiveikas tulevaisuuden suhteen?
Olen kyllä. Ehkä on positiivinen luonne, mutta täytyy sanoa että suurin osa viljelijöistä haluaa saada asiat muuttumaan. Ja kun se vaikuttaa myös siihen tilan tuottoon ja kasvit kasvaa hyvin, niin ennemmin tai myöhemmin viljelijät alkavat käyttämään näitä menetelmiä. Sen lisäksi muukin yhteiskunta muuttuu, tulee sähköautoja ja robotiikkaa, robotteja ja droneja käytetään enemmän. Sellainen ongelma viljelyssä on että kun tilat ja koneet ovat isompia, siinä se maan kasvukunto on vähän ristiriidassa jos pellot tiivistyvät. On kaikenlaisia uhkakuvia mutta olen kuitenkin toiveikas. Hiilensidontaa lisäämällä saadaan hillittyä ilmastonmuutosta.